MENU

Kroniske smerter kan behandles med Botulinum toxin

Ny smerteforskning viser, at kroniske smerter kan behandles med Botulinum toxin og giver langvarig effekt hos omkring halvdelen af de behandlede patienter.

En af de hyppigste årsager til kroniske smerter er muskelspændinger. Når musklerne spænder op, kan der komme varige smerter som følge af myoser, også kaldet triggerpunkter.

Hvad er et triggerpunkt?

Et triggerpunkt er et område i en muskel, hvor musklen kramper. Resultatet er muskelsmerter, der kan stå på i måneder til år og give kroniske smerter.

Hvordan virker Botulinum toxin?

Botox er et anerkendt og velafprøvet lægemiddel, der indeholder det muskelafslappende lægemiddel botulinum toxin. Lægemidlet er blevet anvendt lige siden 1960erne til behandling af bl.a. skelen, tics og spastiske børn.

Botulinum toxin virker ved at hæmme frigivelse af signalstoffer til musklen. Det betyder, at musklen holder op med at krampe. Behandles et triggerpunkt, kan man inaktivere triggerpunktet og dermed fjerne den – af triggerpunktet – afledte muskelsmerte.

Hvad kan behandles med Botox?

På Smerteklinikken KRONEDAHL anvender vi primært Botox til behandling af kroniske rygsmerter og nakkesmerter, men i princippet kan ethvert andet områder også behandles.

Indikationen for at behandle et område med Botox stilles på baggrund af, om der findes aktive triggerpunkter, der forårsager muskelsmerter.

Eksempler på smerter der kan behandles:

 • Spændingshovedpiner
 • Migræne
 • Kæbesmerter
 • Nakkesmerter
 • Rygsmerter

Hvordan ved jeg, om mine smerter kan behandles med Botox?

Vi kan desværre ikke give nogen garanti for, at Botox kan afhjælpe dine smerter. Kroniske smerter er komplekse og den behandling, som hjælper nogen, hjælper ikke nødvendigvis andre.

Videnskabelige undersøgelser har imidlertid vist, at behandling med Botox kan afhjælpe smerter hos omkring halvdelen af de behandlede. I undersøgelserne behandlede man patienter med kroniske lændesmerter med god effekt.

Der foretages altid en lægelig undersøgelse af de ømme muskler inden smertebehandling med Botox. Hvis der ikke findes ømme myoser og triggerpunkter, som vurderes at være medvirkende til, at du har ondt, behandler vi dig ikke med Botox. I stedet kan vi måske afhjælpe dine smerter med blokadebehandling og akupunktur, som vi også tilbyder på Smerteklinikken KRONEDAHL.

Er smertebehandling med Botox sikkert?

Ja. Botox er en sikker og veltolereret behandling, som er anvendt lige siden 1960erne til behandling af bl.a. skelen, tics og spastiske børn. Der er stor erfaring med dette lægemiddel og bivirkninger er særdeles sjældne.

Hvordan foregår forundersøgelsen?

Inden en behandling med Botox, vil du altid blive set til en forundersøgelse hos vores læge. I forbindelse med forundersøgelsen hører lægen om dine smerter, tidligere og nuværende sygdomme, kendt overfølsomhed overfor medicin samt din medicin gennemgås.

Derefter foretages en lægelig klinisk undersøgelse af det område, som du har ondt i med henblik på, om dine smerter stammer fra aktive triggerpunkter.

Når de ømme triggerpunkter er fundet, tilbydes du en prøvebehandling med lokalbedøvelse (en såkaldt blokadebehandling). Det er for at sikre, at vi har fat i de rigtige triggerpunkter. Prøvebehandlingen er inkluderet i prisen for forundersøgelsen.

Fordelen ved prøvebehandlingen er, at effekten ses med det samme. Det viser sig ved, at du har færre smerter eller slet ikke har ondt efter prøvebehandlingen. På den måde er det muligt at identificere de muskler og triggerpunkter, som efterfølgende skal behandles med Botox.

Det behandlede område indtegnes og der tages billeder af området, så triggerpunkterne let kan genfindes ved dit næste besøg, hvor selve behandlingen med Botox finder sted.

Har du effekt af prøvebehandlingen, finder vi en ny tid til dig til behandling med Botox.

Hvorfor foretages prøvebehandling og behandling med Botox ikke samme dag?

Der foretages ikke smertebehandling med Botox samme dag som prøvebehandlingen (blokaden). Det skyldes, at indholdsstofferne i blokadebehandlingen inaktiverer Botulinum Toxin, så det mister sin effekt. Der skal derfor gå minimum 7 dage mellem din forundersøgelse og behandling med Botox.

Hvordan foregår behandling med Botox?

Først genfindes de ømme triggerpunkter. Området, som skal behandles, desinficeres med sprit. Herefter injiceres Botox via en fin, tynd nål ind i de ømme triggerpunkter.

Antal punkter, der injiceres, er baseret på resultaterne af prøvebehandlingen ved forundersøgelsen. Typisk drejer det sig om 2-10 triggerpunkter.

Efter behandlingen

Du kan være lidt øm i det behandlede område de første dage efter din behandling. Der kan også forekomme småblødning i huden. Generne forsvinder i løbet af 3-7 dage og er helt ufarlige.

Efterhånden som effekten af Botox begynder at sætte ind, vil du opleve smertelindring.

Hvornår indtræder den smertelindrende effekt efter en Botox behandling?

Efter 3-10 dage begynder du at mærke effekt. Effekten indsætter gradvist.

Hvor lang tid holder effekten?

Den smertelindrende effekt holder i gennemsnit 6 måneder. Nogle oplever langvarig effekt (over 1 år), mens andre oplever kortere effekt.

Er det første gang, du skal behandles med Botox, er effekten som regel kortere end 6 måneder.

Hvor mange behandlinger skal jeg have?

Det mest almindelige er, at Botox skal gentages 3 gange det første år og derefter 1-2 gange årligt for at vedligeholde effekten.

Vi anbefaler, at Botox gentages, når smerterne så småt begynder at kunne mærkes igen.

Efterkontrol

Du får altid tilbudt en gratis kontrol 14 dage efter din smertebehandling. Det er også omkring det tidspunkt, at du kan forvente effekt af din Botox behandling.

Kontrollen tilbyder vi som en ekstra service for vores kunder for at sikre, at alt er, som det skal være og at du er tilfreds med resultatet.

Ved behov kan der foretages supplerende smertebehandling med Botox mod betaling.

Det får du på Klinik KRONEDAHL

Vi gør meget ud af at glæde vores kunder. Derfor giver vi altid behandling, som vi kan stå 100% inde for.

Det er vigtigt for os, at du føler dig tryg hele vejen igennem dit behandlingsforløb. Har du derfor spørgsmål, før som efter din behandling, kan du altid komme i kontakt med os direkte pr. telefon eller mail. Og har du behov for at blive set inden for kort tid, finder vi tid til dig i kalenderen hurtigst muligt.

Når du modtager behandling på Smerteklinikken KRONEDAHL, får du mere end bare en behandling. Et behandlingsforløb hos os inkluderer:

 • Forundersøgelse og prøvebehandling
 • Kyndig vejledning og hjælp til at opnå de bedste resultater
 • Professionel behandling hos vores specialuddannede personale
 • Samme læge hver gang du besøger os
 • Direkte telefonnummer til den læge, der har behandlet dig, så du altid kan få fat i os
 • Gratis kontrol 14 dage efter din behandling med mulighed for at give supplerende behandling med Botox

Book tid allerede i dag

Du booker tid til behandling hos vores læge via booking-siden her.

Har du spørgsmål, er du også velkommen til at kontakte os pr mail inden.

På KRONEDAHL Smerteklinik behandler vi en lang række af smertetilstande ligefra kroniske rygsmerter, nakkesmerter, hovedpiner, snurrende fingre, knæsmerter til nyopståede tennisalbue og albuesmerter.
Triggerpunkter er hyppigt årsag til smerter
Smerter og føleforstyrrelser ned i benene er et klassisk symptom på degenerative og slidgigts-forandringer i ryggen. Besøg os på KRONEDAHL Smerteklinik Odense
På KRONEDAHL Smerteklinik behandler vi muskel- og ledsmerter. Triggerpunkter tages altid med i betragtning ved nyopståede og kroniske smerter.